Een aflossingsvrije hypotheek: voordelig of juist niet?

De naam zegt het al: je hoeft niets af te lossen tijdens de looptijd van je hypotheek. Je betaalt alleen rente en profiteert daarom maximaal van het fiscale voordeel. Tussentijds aflossen mag, vaak is dat boetevrij tot 10% of zelfs 20% van de hoofdsom. Kortom, veel vrijheid en lage maandlasten.

Veel in het nieuws
In het verleden hebben veel mensen deze hypotheekvorm afgesloten. Maar momenteel is deze hypotheekvorm vaak in het nieuws. De huidige fiscale wetgeving en de waarschuwingen van diverse instanties kunnen ervoor zorgen dat er een aantal addertjes onder het gras zitten. Het is dus handig om een adviseur eens te laten oordelen of het in jouw geval verstandig is om actie te ondernemen.

Voordelig of juist niet?
De meeste hypotheken zijn afgesloten met een looptijd van 30 jaar. Aan het einde van de looptijd zal de hypotheek alsnog afgelost moeten worden. De aflossingsvrije hypotheek is dus niet zo aflossingsvrij als het lijkt. Je verplaatst de verplichte aflossing alleen naar de toekomst.

Als banken daadwerkelijk vasthouden aan de spelregels, zal dit gevolgen hebben voor veel huizenbezitters. Er is immers vaak geen rekening gehouden met reservering van eigen middelen om de hypotheek af te lossen. Als de hypotheek op dat moment hoger is dan de waarde van je huis, blijf je met een schuld achter.

Hypotheek verlengen een optie?
Wellicht is het dan mogelijk om de hypotheek te verlengen. Of de bank dat tegen die tijd wil doen is nog niet duidelijk. Ook is het de vraag of het wel kán, omdat je eigenlijk een nieuwe hypotheek afsluit. Dit betekent dat de bank dan opnieuw moet beoordelen of de gevraagde hypotheek voldoet aan de dan geldende beoordelingsnormen. In veel gevallen kun je dan geen nieuwe hypotheek meer krijgen. Bijvoorbeeld omdat de rente stijgt, niet meer fiscaal aftrekbaar is, of als je binnen 10 jaar met pensioen gaat. Je hypotheek wordt dan op basis van je pensioeninkomen berekend.

Wat kun je doen?
Je kunt ervoor kiezen om periodiek af te lossen op je hypotheek, of je hypotheek (gedeeltelijk) om te zetten in een hypotheekvorm met ingebouwde aflossing. Zeker in tijden dat de spaarrente laag is, is aflossen op de hypotheek een interessante optie. Aflossen levert dan vaak meer op dan sparen, je hebt dan recht op extra rentekorting.

Soms is het juist verstandig om helemaal niets te ondernemen. Iedere situatie is anders en dat vraagt om maatwerk. Laat je huidige situatie in kaart brengen bij Klein Adviesgroep. Voorkomen is beter dan genezen!

Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Scroll to top