Hypotheken

Welke hypotheekvormen zijn er?

Het afsluiten van een hypotheek is een grote beslissing met een behoorlijke impact op je financiële situatie. Het is daarom belangrijk dat je een goed en onafhankelijk hypotheekadvies krijgt. Klein adviesgroep bemiddeld niet voor een specifieke bank of geldverstrekker maar heeft voor u de keuze uit een groot aantal aanbieders. Op die manier vinden we altijd de beste deal voor u!
Er zijn nogal wat situaties waarin een goed hypotheekadvies van belang is, voorbeelden zijn; het kopen van je eerste huis of het aanpassen van de huidige hypotheek. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer redenen, ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Neem dan contact met ons op. De hypotheekadviseur kan u er in een vrijblijvend kennismakingsgesprek alles over vertellen. Wij nemen het kennismakingsgesprek graag voor onze rekening.

Nieuwe hypotheken

Als we het hebben over hypotheekvormen, dan bedoelen we de manier waarop je de hypotheek aflost. Er zijn allerlei verschillende vormen en elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welke bij jou past? Dat hangt af van hoe jouw situatie en wensen zijn.

Bestaande hypotheken: overgangsrecht

Heb jij voor januari 2013 een ´oude´ hypotheekvorm afgesloten? Dan heb je gewoon recht op hypotheekrenteaftrek. Als je gaat verhuizen, dan kun je de hypotheekvorm tegen bepaalde voorwaarden gewoon meenemen: de verhuisregeling.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de looptijd een vast brutobedrag per maand. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Het brutobedrag blijft steeds hetzelfde, maar het nettobedrag wordt steeds hoger. Dat komt omdat er steeds minder hypotheekbedrag ‘open staat’ en je dus steeds minder hypotheekrente terug krijgt. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek in zijn geheel afgelost.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af en daarnaast betaal je rente. Het brutobedrag daalt tijdens de looptijd, omdat er steeds minder hypotheek ‘open staat’ en je steeds minder rente hoeft te betalen. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek helemaal afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je de hypotheek niet terug. Je betaalt alleen de hypotheekrente over het hypotheekbedrag. Je kunt vrijwillig aflossen, zodat je ook minder rente hoeft te betalen. Doe je dat niet, dan blijft je hypotheekschuld even hoog. Bij verkoop wordt de opbrengst van het huis gebruikt om de hypotheekschuld in één keer af te lossen.

Continuïteitsgarantie

Advies, bemiddeling beheer en communicatie als nazorg,  iedere ‘dienst’ wordt door Klein Adviesgroep dan ook aangeboden, waarbij ieder onderdeel zijn (eigen) prijs heeft.

Nazorg is natuurlijk hoe dan een hot item vanwege de Kifid-uitspraak inzake de nazorg bij complexe producten zoals hypotheken overlijdensrisico, inkomsten en uitvaartverzekeringen

Wij informeren u tijdens een intake gesprek hierover.  

Voorwaarden van NHG

Het afsluiten van een hypotheek met NHG is natuurlijk wel gebonden aan een aantal voorwaarden.
Er is bijvoorbeeld een NHG-grens: jouw nieuwe woning mag niet duurder zijn dan een bepaald bedrag. In 2022 geldt een maximale NHG koopsom van € 355.000,-, (incl. verbouwkosten). 
Is er sprake van energiebesparende voorzieningen (EBV) zoals isolatie of hoog rendement beglazing dan kan extra worden meegefinancierd tot een maximale NHG kostengrens van € 376.300,- De voorwaarde geldt dan dat de extra leen ruimte uitsluitend wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen.

Verder heb je een taxatierapport nodig, wordt er gekeken of je geen andere schulden open hebt staan en de woning moet jouw hoofdverblijf zijn. Een uitgebreid overzicht van alle voorwaarden vind je op de website van NHG.

Houd er verder rekening mee dat aan het afsluiten van NHG kosten verbonden zijn. Je betaalt 0,6% NHG-provisie. Maar dit bedrag is fiscaal aftrekbaar en doordat de hypotheekrente lager is, heb je deze kosten er na een paar jaar weer uit.

Meer weten?
Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een hypotheek met NHG?
Neem dan contact met ons op.

Starterslening

Met een Starterslening kun je vaak nèt dat beetje extra lenen om toch een huis te kunnen kopen. Daarnaast betaal je eerste drie jaar geen rente en aflossing, en dus houd je je maandlasten betaalbaar.

Hoe werkt de Starterslening?

De gemeente of een lokale woningbouwvereniging biedt samen met SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) Startersleningen aan. De hoogte van de Starterslening wordt bepaald aan de hand van je inkomen en de woningprijs. Na drie jaar wordt er een inkomenstoets gedaan om te bepalen wat je maandlasten dan gaan worden.

Voordelen

Je sluit altijd een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af

Je maandlasten passen bij je inkomen.

Na de looptijd van 30 jaar heb je je hypotheek helemaal afgelost

Mijn polissen

Log in om uw polissen in te zien.

Schade melden

Meld direct uw schade aan ons! Vul het  formulier in en wij regelen uw schade.

Downloads

Formulieren  en documenten overzichtelijk bij elkaar als download op onze site.

Bel me terug!

Laat u terugbellen door een van onze medewerkers. Wij nemen zo snel mogelijk contact op.