Je eerste huis kopen? 6 tips voor starters

Voor starters wordt het steeds lastiger om een huis te kopen. Het aanbod van starterswoningen is klein en er komen steeds meer regels. Door die regels wordt het krijgen van een hypotheek lastiger. Met onze 6 tips voor starters haal je het maximale uit je hypotheek en kom je niet voor verrassingen te staan.

1. Starterslening
Met een Starterslening kun je nét dat beetje extra lenen voor je droomhuis, op een verantwoorde manier. Hiermee kun je het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank overbruggen. Er zijn ruim 200 gemeenten waar je een starterslening kunt krijgen. Kijk op de website van SVn of je in aanmerking komt voor een Starterslening.

2. Kies voor een hypotheek met NHG
NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Met de NHG beperk je financiële risico’s van een eigen koopwoning. Ook krijg je, als je huis niet duurder is dan €245.000, korting op je rente.

3. Kijk ook eens buiten de grote stad
In het centrum van een grote stad is het aanbod van starterswoningen kleiner en zijn de huizenprijzen aanzienlijk hoger. Kijk eens in de omliggende gemeenten, daar heb je vaak een groter huis voor minder geld.

4. Een schenking
Als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent mag je een belastingvrije schenking van maximaal €100.000,- ontvangen voor de aankoop van een woning. Misschien heb je wel iemand in de familie die jou een schenking wil doen, zodat je toch je droomhuis kunt kopen.

5. Maak een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven
Zet jouw inkomsten en uitgaven op een rijtje, zodat je inzicht hebt in wat je per maand kunt missen aan hypotheek. Houd er rekening mee dat maximaal lenen ook zorgt voor hogere maandlasten. Probeer wat ruimte over te houden om leuke dingen te doen en zorg dat je wat reserves overhebt voor eventueel onderhoud aan je woning.

6. Laat je goed adviseren
De hypotheekmarkt is een lastige markt. Het aanbod aan adviseurs is niet voor niets zo groot. Er zijn veel regels en er komt veel bij kijken om de beste en voordeligste hypotheek aan iemand te koppelen. Laat je daarom goed adviseren: niet door de goedkoopste, maar door de beste adviseur. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Wil je weten wat er voor jou mogelijk is op de woningmarkt? Maak een afspraak bij Klein Adviesgroep en wie weet ben jij binnenkort trotse eigenaar van jouw droomhuis!

Scroll to top